Едем након уклањања атерома на глави

Атерома је бенигнаНеоплазма, чија је појава проузрокована блокадом канала лојне жлезде. Плута, формирана у каналу, спречава лучење лучења лојне жлезде споља и себум почиње да се акумулира испод коже.

Атером се може појавити на било ком делу тела, алинајчешће се појављује на лицу, на скалпи, на леђима, на кожи гениталија, испод пазуха. Атером је присутан код 5-10% људи. Жене су вероватније да ће се појавити атерома него мушкарци.

Разлози за појављивање тог појма нису у потпуности разјашњени. Предиспозиција на појаву ових нових фактора раста су хормонски поремећаји, повећано знојење, честа траума коже и чак генетска предиспозиција.

Атероми никада не пролазе сами. Ако атхером не узнемирава и не поквари изглед лица, не може се избрисати. Масти са антибиотиком и фолне методе лечења у случају атерома нису ефикасне.

Атерома има изглед туморске структурејасне контуре. Када Суппуратион атерома повишена телесна температура, постоји бол, црвенило и оток. Ако атероми избије, то је одвојена од салообразное садржаја гној и чира формирана на свом месту.

У почетку, атерома има изглед мале сферичнеобразовање. Временом, расте и зарасла густом везивном капсулом, расте под кожом у облику густог сферичног тумора. Атером може остати дуги низ година или се брзо повећава до величине јајета од пилетине и више.

Од других неоплазми, атхерома се може разликоватизбог присуства црне тачке на њој - блокираног ложног канала. Атерома може да комуницира са површином коже кроз мали отвор бленде, са жућкастим испражњеним пражњењем који периодично има непријатан мирис.

Ако се атхерома открије независно,Уклоните са коже свој садржај са руком и контактирајте дерматолога или хирурга. Лекар мора уклонити остатке атерома и његове капсуле, и третирати рану, тако да се не стегне.

Малигни процес почиње код атеромаретко: у атерома почињу да расту ћелије рака (ово се углавном јавља код старијих). Тражи хитну медицинску помоћ је неопходна у случају да атероми почела рапидно да расте, крварење или свраб. Боље је да се консултује лекара и уклоните атерома, чим се појавио, јер поред ризика од почиње малигни процес може да се деси да бактеријске инфекције.

Из липома атерома карактерише чињеница да је њен садржај себум (и гној са инфекцијом), док садржај липома активно множи масне ћелије.

Хируршка интервенција за уклањање атерома се одвија под локалном анестезијом (новоцаин или лидокаин) и траје око 15-25 минута, након чега пацијент одлази кући.

Ако је у атероми започео гнојни процес, онда његоводмах отворите и очистите садржај капсуле, а затим уклоните саму капсулу. Ако запаљен процес није повезан са инфекцијом атерома, препоручује се чекање док се не заустави, а тек онда уклањање тумора.

Отварање атерома не може се учинити независно: атерома треба уклонити само заједно са својим капсули. Уклањање атерома је хируршки следећи: кожа изнад атерома пажљиво очисте, водећи рачуна да се не оштети атерома капсуле, а затим искоренити цисте заједно са капсулом, гура прсте ивица ране.

Често особа иде у болницуСлучај када атхером добија огромну величину. У том случају, операција за уклањање атерома изводе мало другачије: на кожи око нове формације су две пограничне рез, кроз рез посебни закривљене маказе су уведене под атерома којим атерома и љуске. После уклањања атерома у поткожном ткиву преклапају апсорбовати шавова и кожу атрауматска тхреад преклапања вертикалним фугама које се уклањају после 1-2 недеље.

Контраиндикација на хируршки третман атерома смањује крварење крви, критичне дане или трудноћу код жена, као и дијабетес мелитус.

Ефективни методи уклањања атер су методе ласерских и радио таласа.

Ове методе имају само један недостатак: они се примењују само ако је раст мали.

Када уклањате атером ласер методом на кожимали рез је направљен тамо где је ЛЕД уметнут и атерома испарава помоћу ласера. Атерома после операције са ласером се не понавља. Додатна предност ове методе је недостатак потребе за бријањем длаке ако је атхером на скалпу.

Минимално инвазивни метод уклањања аттера јепримена високофреквенцијских радио таласа. Радио таласи делују само на садржај цисте, а не додирују здраво ткиво. Постоперативни ожиљци након примене метода радио таласа на кожи не остају.

После уклањања атерома и шавова, завој се наноси на рану како би се спречило трљање ране против одеће. Завоји након уклањања атерома на глави обично се не раде.

Приликом рада није увек могуће потпуно уклонитикапсуле, што потом доводи до поновног појављивања атерома. Едем након уклањања атерома пролази кроз неколико дана. Да бисте је брже спријечили, потребно је редовно третирати рану антисептиком.

После хируршке интервенцијеместо атерома може остати дубоко. Кондензација након уклањања атерома може бити посљедица формирања ожиљака, постоперативне инфилтрације или гранулома. Ако се појави печат, обратите се лекару за дијагнозу.