Проблеми попут едема или

Само оток или лимфедем. Како разликовати опасну болест?

Сви од нас чули о болести нервне болести, и сви то знајулечење ове болести треба да се настави под надзором лекара. Али често се дешава да су проблеми са ногама повезани не само са крвним судовима, већ са лимфним системом. Понекад се дешава једноставан оток, а понекад и болест звана лимфедема.

Подсети то лимфни систем ради као транспортни систем нашегорганизам који уклања из ње производе виталне активности ћелија нашег тела. Лимфне посуде сакупљају међуцелуларну течност, подижу га над телом, где ова течност улази у венски систем.

Варицосе вене и лимфедема различите болести, али су међусобно повезане. Понекад се људима дијагностикује "хронична лимфовенна инсуфицијенција". Ова болест је чешћа код жена.

Имена лимфедема неколико - лимфостаза, елепхантиаис. Појављује се постепено, што доводи до тешког едема тела. Лимфедема има неколико фаза. У почетној фази увече на ногама има оток, који до јутра пролази. Даље на доњим удовима могу се развити варикозне вене. Следећа фаза је када оток постаје упоран и не нестаје више. Онда на ногама могу се појавити улкуси, екцем, дерматитис.

Лимпхедема стиче се, као и урођени. Они су урођени у случају да током интраутериног развоја долази до погрешног формирања лимфног система, тада дете одмах по порођају почиње јак оток. Понекад се дешава да се урођени лимфедем манифестује само током пубертета, када се хормонске промене одвијају у људском тијелу. Понекад се лимфодем јавља већ у одраслом добу, када се промене појављују у везивним ткивима.
Лимпхедема веома сложена болест, и захтева сложен третман.

Преузето лимфедема чешће се јавља. Узрок ове болести често служе као кожне болести, онколошке болести, гинеколошки проблеми. Лимпхедема може настати као резултат трауме, као и неуспјешна операција за уклањање варикозних вена уколико је оштећен велики лимфни суд. Постоје и додатни фактори, као што су стојећи или седентарски рад, седентарни начин живота, чврсте ципеле, високе пете.

Понекад лимфедема може се збунити једноставном едемом. Само лекар то може да разуме. Ако оток на ногама не пролази до јутра, кожа почиње да се мења на ногама на местима, највероватније је лимфедема.

Како лијечити лимфедем. Лијекови за лимфедем ретко се користе. Овде су различите процедуре физиотерапије много важније.
Комплексан третман лимфедема укључује неколико процедура. Пре свега, то је мануална лимфна дренажа масажа. То такође захтева хардверску лимфно одводњавање - то су посебни притисци који помажу у смањењу отока, побољшању лимфне циркулације. Такође је неопходно активно примијенити завој када је ногу чврсто причвршћено завојем.

Али напор треба наставити не само од лекара, већ и од пацијента. Ако је пацијент озбиљан и стварно жели постићи резултате, третман је сигуран да буде ефикасан.

Ручна масажа стопала се спроводи на следећи начин. За почетак, нога се масира одозго надоле да би се проширили лимфоцити, а затим и одоздо према горе да би се отклонио оток. Такву масажу можете урадити сами.

Опрема лимфна дренажа јавља се како слиједи: посебна залиха ставља се на пацијентову ногу, која је причвршћена за уређај који пуни ваздух, који отклања и обара стопало како би уклонио едем. После оваквог поступка, важно је поправити ногу тако што ћете га бацити.

Постоје и хируршке методе лечења лимфедема. Међутим, конзервативне методе су и даље пожељне. Оперативна интервенција се спроводи само као последње средство, ако је лимфни суд оштећен.
Немогуће је потпуно лијечити лимфедем. Веома је важно да се болест не води, да је контролишете.