Лимфни едем доњих екстремитета

Лимфостаза - конгенитална или стеченаболест повезана са смањеном лимфном дренажом лимфних капилара и лимфатика периферним удове и других органа за главних колектора лимфним (чвора) и торакалне канала. Ово ткиво оток због кршења одлива лимфне течности. Потоњи је компонента која се производи у ткива (део течности евакуишу из ткива до вена и путем лимфног система). Лимпхедема или хронична лимфни едем - последица хроничних болести лимфног система, што је довело до прекида лимфном дренажом и повећати величину угроженог органа. Облици су могући, као што је ногама лимпхостасис - ногом, тибије; лимпхостасис груди, стомак, па чак и вена.


Клиничке манифестације ове болестиОни су: оток горњих или доњих екстремитета, оштећеним исхрану коже, појаве трофичким поремећаја на кожи. Најчешће погађа доњи и горњи екстремитети, у најмању руку - гениталијама. Понекад болест узима општу природу. Деца лимпхостасис обично настаје као последица урођених лимфних судова. Код одраслих, главни узроци лимфедема су инфективни (упалу инфекција која изазива ерисипелас) и паразитских болести (филариа, токсоплазме итд ..), Последице повреда или хируршких интервенција. На пример, 80% мастектомија (мастектомија - операција за уклањање дојку) које производе код рака дојке, довести до озбиљних компликација као што је развој лимфедема горњих екстремитета различитог озбиљности.
Узроци болести могу укључивати:

  • хирургија за онколошке болести (горњи удови: рак дојке, тумори у грудима, мастектомија)
  • доњи удови: еризипеле доњих екстремитета
  • болести тумора карличних органа
  • гојазност
  • Цлиппел-Треноне синдром (конгенитална болест).

У дијагнози ове болести,прегледни подаци, ултразвучни преглед вена доњих екстремитета, абдоминални органи, преглед органа органа шупљине: рентген, компјутерска томографија, лабораторијске студије.

За данас не постоје фармаколошки агенси који би се показали ефикасни у лечењу лимфостазе било које природе. Основа за лијечење лимфостазе је сложена компресиона терапија:

  • завој удова и наношење компресијске трикотаже!
  • хардверска интермитентна пнеумокомпресија;
  • ручна масажа лимфне дренаже у специјализованим установама;


Лечење лимфостазе је комплексно и дуготрајнопроцес који се мора догодити САМО под надзором специјалисте! Оперативни третман лимфостазе у већини случајева није ефикасан. Практично сви апаратни методи лечења лимфостазе (као што су "пнеумомасажа", ласерска терапија, магнетотерапија и друге врсте физиотерапије) имају низ озбиљних недостатака и нису ефикасни. Најбољи резултати су обезбеђени комплексним конзервативним третманом, укључујући и ручно лимфно одводњавање са наметањем компресионог завоја, што захтијева високу квалификацију специјалиста.

Добри и прилично брзи резултати у лечењулимфостаза стопала, посебно у пределу шупље, даје употребу специјализованих миостимулатора (на примјер, апарат Веиноплус), у комбинацији са конзервативним техникама (лимфна дренажна масажа и завој).

Могуће компликације у лијечењу лимфостазе:

Данас у Русији, специјализованлечење болесника са лимфедемом, али доступност таквог лечења је изузетно ограничена. То значи да сваки дан, месец и година њиховог стања погоршава, лимпхостасис напредује проблеме усгублиаиутсиа мобилности, селф-сервице, социјалну адаптацију, значајно погоршава квалитет живота. Но лечење лимфедема (лимпхостасис) доводи до нарушавања микроциркулације у околна ткива, фиброза (јака печат) и појава трофичним чирева. Промена ерисипелас додатно погоршава проблем и доведе до многих компликација до сепсе и смрти.

Често постављана питања о лијечењу лимфостазе

- Да ли је могуће лечити лимфостазу са онколошким обољењима? На пример, са раком дојке?
Обично лимфостаза (проблеми са стазом и повлачењемлимфна течност) настају након операција које су извршене у онколошкој прилици. На пример, након уклањања млечне жлезде (мастектомија). Сама процедура лечења лимфостазе после онколошких операција није опасна. Међутим, поред традиционалних метода компресије, постоје и медицинске методе лечења. Такви поступци су већ снажно препоручени под надзором лекара који долазе.

- Зар није опасно лијечити лимфостазу било којих удова током трудноће?

Обично не. Међутим, вреди схватити да је сваки случај индивидуалан, чак и ако је реч о методама компресије третмана. Осим тога, постоји и медицински третман, чији резултат треба предвидети лекар специјалиста.

- Да ли је могуће отарасити проблема одлива лимфне течности код деце? Постоје ли ограничења за њих?

Деца најчешће причају о хроничном иликонгенитална лимфостаза. Са традиционалним методама, обично нема ограничења, али су у лечењу лекова или антибиотика. Међутим, за лечење таквих болести, опет, увек је потребно уз помоћ лекара специјалисте.

- Постоје ли мање заједничке али ефикасне методе лечења?

Да, на пример, лимфна дренажа уз помоћ одговарајућих техника масаже.